Konsekvenser ved manglende betaling af lån – Forbrugslån.net

Artikler

mangel på betale

Konsekvenser ved manglende betaling af lån

Afdrag på forbrugslån, som ikke betales i tide, kan få alvorlige konsekvenser. Det hele afhænger af, hvor hurtig man er til at afdrage lånet. De fleste af os vågner, når regningen begynder at virke dyre, men enkelte vælger desværre at ignorere de alvorlige breve fra banken. At stikke hovedet i busken betyder som bekendt ikke, at problemerne forsvinder. Tvært i mod bliver de som regel meget værre at forholde sig til. Er du opmærksom på konsekvensen, og har nogenlunde økonomisk disciplin, undgår du ubehagelighederne og de ekstra udgifter.

Nedbetaling af et forbrugslån

Når man optager et forbrugslån, følger der en afbetalingsplan med. Her finder man alle terminsafdragene, oplysninger om nominel rente, effektiv rente og eventuelle gebyrer. I tillæg skal de totale udgifter ved lånet være påført.

Låntagere står frit for at betale mere ind end de aftalte terminsbeløb. Det er også muligt at indfri hele lånet tidligere end oprindeligt aftalt. Vælger du at afbetale hurtigere, er det problemfrit. Det er, når du ikke betaler, at problemerne kan opstå.

Ubetalte terminsbeløb

Bliver et terminsbeløb stående ubetalt efter betalingsfristen, sender banken en rykker ud. Terminsbeløbet vil være det samme, men det er påført et rykkergebyr. Dermed er totalsummen lidt højere. Normalt sender bankerne 1 – 2 rykkervarsler ud, før de går videre med sagen. Forbliver kravet ubetalt, vil banken som regel sende sagen til et inkassobureau.

Når kravet havner hos et inkassobureau

Inkassofirmaet vil få opgaven med at inddrive det ubetalte terminsbeløb. Her vil der påløbe flere udgifter i form af inkassosalær. Selv om betalingspåkravet er havnet hos et inkassofirma, er det ikke blevet til en aktiv inkassosag. Når du har modtaget en skriftlig advarsel, har du en frist på minimum 14 dage (fra kravets dato) til enten at opgøre, eller til at bestride kravet. Men, at bestride denne type krav er nyttesløst, når man reelt har optaget lånet, og så udeladt at betale afdrag. Efter dette kan inkassoselskabet sende et inkassovarsel, noget som giver en yderligere frist på minimum 14 dage. Har du ikke betalt, når disse dage er udløbet, kan inkassofirmaet gå til retslig inddrivelse af gælden. Vejen derfra til forligsråd, tinglysningsret eller retsmyndigheder er kort.

En inkassosag er kostbar og medfører en række ekstra udgifter. Udgifterne ligger i ekstra gebyrer og strafrenter. Dermed kan et krav på nogle få tusind hurtigt blive fordoblet. I tillæg kan du få tilknyttet en betalingsanmærkning til dit navn.

Aktive betalingsanmærkninger og forbrugslån

Har du en aktiv betalingsanmærkning, vil du få problemer med at få lån. Det gælder alt fra små forbrugslån til boliglån, i tillæg til tjenester indenfor telefoni og lignende. Når en bank kredittjekker dig, vil denne anmærkning komme op, og du får normalt afslag på ansøgningen.

Der findes løsninger til at rydde op i aktive betalingsanmærkninger. Det enkleste er at få ryddet op i økonomien ved at opgøre gælden. Betalingsanmærkninger skal slettes, så snart du har opgjort det udestående beløb, der er tale om. Sørg i hvert fald for at tjekke, at dette bliver gjort, da det hænder, at kreditoplysnings-institutterne laver fejl.

Refinansieringslån trods betalingsanmærkning

Er du kommet i en situation, hvor du har pådraget dig en betalingsanmærkning eller en inkassosag, kan lånerådgivere som Sparekassen Kronjylland og Danske Bank være til hjælp. De formidler inkassolån, som er skræddersyet til en hurtig refinansiering af problematisk gæld. Får du et sådant lån bevilget, bruges det til at betale de lån og kreditter ud, som er gået til inkasso. Lånerammen er indtil kr. 500.000 på et inkassolån, og det er derfor muligt at refinansiere flere problematiske lån og kreditter samtidig.

Det nye låns udgifter vil sandsynligvis ligge langt under de samlede udgifter for inkassogæld, specielt når det drejer sig om flere forhold. For at få inkassolån, må du normalt kunne stille med en eller anden form for sikkerhed. Det almindelige er, at banken tager pant i en bolig, du selv ejer, eller lignende formue. Med sikkerhed for det nye lån, vil du også kunne få meget lave renter.

Kontakt banken – den bedste løsning

Har du et forbrugslån, du kæmper med, så kontakt banken, du har taget dit lån i. Gør dette, før du ender med en inkassosag. Bankerne ønsker at undgå denne type problemstillinger og vil være behjælpelige med at finde fornuftige løsninger, begge parter kan leve med. Det kan være, at du får reduceret de månedlige afdrag, betalingsudsættelse på dele af gælden, eller lignende. I nogle tilfælde vil det også være muligt at forhandle om lavere renter.

Når du kontakter banken, så beslut på forhånd, hvordan du er villig til at løse sagen. Lav en oversigt over din personlige økonomi og et budget. Gå det igennem med din bank, og find en løsning, begge parter kan godtage. Hold dig strengt til budgettet. Naturligvis vil du få lidt færre penge til overs i et stykke tid fremover. Alligevel er færre penge bedre end at havne i et økonomisk uføre.