Alle omkostninger ved et forbrugslån – Forbrugslån.net

Artikler

Alle omkostninger ved et forbrugslån

Det er desværre ikke gratis at tage et lån. Der vil altid være ting, du skal betale for i din hverdag, hvor et lån kan være en af dem. Et lån er desværre ikke helt omkostningsfrit, men med den rette lånetype og den rette låneudbyder, vil du kunne sikre dig at tage et sikkert og godt lån. Der er dog nogle ting, som har betydning for, hvor billigt eller dyrt dit lån kan komme til at blive. Det kan lyde mærkeligt, at det kan være forskelligt fra sted til sted, hvor mange penge en bestemt pengesum koster at låne, men sådan er virkeligheden altså. Herunder er nogle af de ting, du kan kigge på af ekstra omkostninger, der kan være, når du tager et lån.

Renter

Når du er på udkig efter et forbrugslån på markedet lige nu, er renten en af de vigtigste ting at kigge på. Det kan lyde kedeligt, og som noget der kræver et større arbejde, men det kan betale sig at undersøge det nærmere. I sidste ende vil du kunne spare mange penge, hvis du finder det forbrugslån med den laveste rente på markedet lige nu. Det vil betyde, at du vil kunne spare mange penge – alt efter hvor stort et beløb du låner. På den måde vil du kunne få flere penge mellem hænderne, som du ikke skal bruge på renter og gebyrer. Lige nu findes der to forskellige typer af renter for lån. Du kan tage et lån med en variabel eller en fast rente.

Variabel rente

Et lån med en variabel rente betyder, at renten varierer. Det betyder, at renten som du skal betale på dit lån ikke er fastsat på lånetidens periode, men kan ændre sig over tid. Den er velegnet til dig, der har luft i økonomien og ikke behøver hele din økonomi fastlagt for den næste fremtid. Da renterne her både kan gå op og ned, kan det være risikabelt, men du kan til sidst ende med at betale mindre i rente på dit lån, end hvis du havde valgt alternativet.

Fast rente

Modsat en variabel rente findes der også en fast rente. Som navnet antyder, betyder den faste rente, at du har en fast rentesats for hele dit låns løbetid. Der er altså ingen ubehagelige overraskelser, hvis renten pludselig skulle stige. Et lån med en fast rente er velegnet til dig, der gerne vil undgå bekymringer og ubehagelige overraskelser. Derudover vil det også i højere grad være muligt for dig at fastlægge et budget, da du sidder med et solidt økonomisk grundlag, der er lettere at planlægge ud fra.

Årlig omkostning i procent

Den årlige omkostning i procent forkortes ofte ÅOP. Det er en betegnelse for alle de omkostninger, der kan være, når du skal ud og tage et lån. Under betegnelsen ÅOP er samlet alle gebyrer, administrationsgebyrer, renter og alle andre ting. Beløbet er, som navnet indikerer, fastsat i procent og fortæller, hvor mange procent af de penge, du gerne vil låne, som du skal betale udover de penge, du låner. Den årlige omkostning i procent kan være meget forskellig fra låneudbyder til låneudbyder, hvilket gør, at der kan være mange penge at spare, hvis du vælger en låneudbyder med fx lavere gebyrer eller en lavere rente. ÅOP er altså en god indikator for, hvor billigt eller dyrt det pågældende lån er at tage. Når du sammenligner dine forskellige muligheder, er den årlige omkostning i procent altså en god tommelfingerregel at gå efter.

Andre gebyrer

Det er meget forskelligt fra kreditforening til kreditforening, hvilke fastsatte regler og pejlemærker de har. Du kan derfor godt være ude for, at der nogle steder er højere administrationsgebyrer end andre steder. Derudover kan der også godt være mange andre gebyrer, som blot står med småt. Det kan derfor altid betale sig at læse det med småt og huske at sammenligne dine forskellige muligheder, hvor du har taget højde for alle gebyrer. Det vil gøre, at du ikke pludselig bliver overrasket over, at det pludselig koster mere, end du forventede.

Ingen omkostninger ved et forbrugslån

Når du tænker på de ekstra omkostninger, der kan være ved at tage et forbrugslån, er der dog en vigtig ting, du skal huske på. Det er, at du med et forbrugslån næsten aldrig skal stille sikkerhed i noget, du ejer. Det gør, at det aldrig vil betyde et tab for dig i noget, du ejer, og dermed ikke er en omkostning. At du ikke skal stille noget til sikkerhed er en af de største fordele ved et forbrugslån. Det kan derfor sagtens betale sig at tage et forbrugslån, selvom alle de ovenstående omkostninger måske har fået dig til at tænke dig om en ekstra gang.