Forskellen på effektiv og nominel rente – Forbrugslån.net

Artikler

effektiv nominell rente

Forskellen på effektiv og nominel rente

Når man læser om forskellige kredit- og lånetjenester på nettet, så er der mange begreber, som måske er ukendte for en. De fleste ved, hvad både gebyrer og renter er, men når man deler renterne op i «effektiv» og «nominel» rente, så er det ikke længere alle, som klarer at holde tungen lige i munden. Men det er vigtigt at kunne skille disse to fra hinanden – for der er ret stor forskel på den effektive og den nominelle rente, og det er kun et af disse tal, du skal forholde dig til.

Dette er den nominelle rente

Den nominelle rente er det tal, man egentlig ikke behøver at forholde sig til, eftersom det ikke giver et reelt indblik i, hvor meget du må betale for lånet. Den nominelle rente er nemlig bare den procent, som banken selv har fastsat, at de skal have i renter for lånet, men som ikke inkluderer eventuelle gebyrer eller andre udgifter, man måtte have forbundet med et forbrugslån. Derfor behøver man egentlig ikke tænke på den nominelle rente, når man søger om forbrugslån, eftersom det alene er den effektive rente, som er afgørende for, hvor meget du betaler.

Bankerne opererer også med et interval, hvor man som regel kan læse om den laveste og højeste nominelle rente, som tilbydes. Her kan man fint bruge dette tal for at sammenligne renten med andre banker.

Den effektive rente er gældende

Og som du muligvis forstod af afsnittet ovenfor, så er det den effektive rente, du bør se på, hvis du skal optage et forbrugslån. For den effektive rente er, som navnet skulle vise, det du ender op med at betale til slut. Her er den nominelle rente inkluderet, plus gebyrer og andre faktorer, som gør, at man får den reelle udgift for lånet. Det er som regel den effektive rente, som opgives i eksempler og annoncer fra bankerne, og det er vigtigt, at man ikke blander den sammen med den nominelle, sådan at man tror, at lånet er billigere, end hvad det faktisk er.

Blandt gebyrerne, som er inkluderet i den effektive rente, finder vi startgebyret og det månedlige terminsgebyr. Hvis du skal regne ud, hvor meget du må betale for et lån, så er det derfor ikke nødvendigt at tage disse gebyrer med i regnestykket, da de allerede er inkluderet i den effektive rente.

Se forbrugslån med lav rente

Hvordan er renten på danske forbrugslån?

Nu da du kender forskellen på effektiv og nominel rente, så kan du egentlig bare begynde at sammenligne tilbud fra danske banker, så du finder et lån, som er så billigt som muligt. Dette har vi allerede gjort, og vi kan rapportere om en effektiv rente, som typisk ligger mellem 10 til 20 %. De fleste danskere havner et sted midt imellem her, og man skal have en relativt god indtægt for at havne i den lave ende (og relativt dårlig indtægt, hvis renten skal krybe op mod 20 %).

Husk at renten fastsættes individuelt på baggrund af hver enkelt ansøgers egen økonomi. Derfor vil man ikke få nogen konkret rente, før man har søgt om et forbrugslån og eksemplet, som opgives på bankens hjemmeside, bør tages for, hvad det er – nemlig et eksempel.

Se vores oversigt over lån uden sikkerhed