Læs dette før du køber en brugtvogn – Forbrugslån.net

Artikler

Læs dette før du køber en brugtvogn

Der er til enhver tid omkring 50.000 brugtvogne til salg her i landet, og totalt sælges der en halv million om året. Junglen af brugtvogne kan være vanskelig at navigere i, med chancen for både røverkøb og katten i sækken.

Pas på svindlere

På markedspladser for brugtvogne som Bilbasen.dk, hænder det, at små og store svindlere opererer med skumle hensigter. Bilbasen.dk bliver stadig bedre til at afsløre svindlerne, men du bør alligevel altid være opmærksom. Det findes flere metoder og typer af svindel, hvor de værste er de, som vil snyde dig for penge.

Falske sælgere kan prøve at få dig til at betale depositum eller et beløb på forhånd. Ofte lokker de med et supertilbud, og påstår de sælger billigt, fordi de har brug for penge nu og her. Er tilbuddet for godt til at være sandt, er det som regel netop det. Der findes også tilfælde, hvor falske sælgere beder om betaling i kontanter, møder køberen og truer sig til pengene. Vær også opmærksom på, at der findes svindlere, som sælger andres biler på netsteder som Bilbasen.dk. De kan have fået fat i en kopi af registreringsbeviset, som de derefter præsenterer som ”bevis” på ejerskabet til en brugt bil. Tjek altid, hvem der ejer bilen på NAFs hjemmesider, før du aftaler køb.

Undgå at købe andres gæld

Du bør tjekke, om der findes tilbageholdsret på bilen, før du afvikler handlen. Hvis en bank har pant i bilen, sidder du med et betydeligt problem, hvis du ikke har opdaget det, før købet blev gennemført. I værste fald tvangssælges brugtvognen, og du må selv afholde din begæring overfor den, som solgte dig den. Det er som oftest svært besværligt at få pengene tilbage i sådanne tilfælde.

NAF Test og EU-godkendelse

Brugtvognen bør have både EU-godkendelse og NAF Test. EU-godkendelse er en kontrol af, at bilen møder sikkerhedskravene, men det er ikke en tilbundsgående undersøgelse af kvaliteten på bilen. En NAF Test er et langt mere grundigt tjek af bilens tekniske kvalitet. Denne test vil normalt afdække fejl og mangler, samt give dig et fingerpeg om eventuelle behov for dyre reparationer eller udbedringer. Jo dyrere en brugtbil er, desto vigtigere bliver det med en NAF Test. Mærk dig også, at NAF tilbyder to forskellige tests, hvor den ene er mere grundig end den anden.

Undgå en brugtvogn, som ikke er velholdt

Bilen bør have været jævnligt til service, noget du kan tjekke i servicehæftet, som skal følge med. Har tidligere ejer taget fornuftigt vare på bilen, vil du kunne undgå de store overraskelser. Spørg også om bilen har vært involveret i kollisioner eller har måttet gennemføre betydelige reparationer. Du ønsker ikke en bil, som ofte må på værksted. Biler, som ikke har vært jævnligt til service, kan også føre til, at du mister reklamationsretten og klagemuligheden overfor producenten, hvis disse ellers fortsat ville være gældende.

Lyt til erfarne bilfolk

Hvis du ikke ved noget særligt om biler, kan du vælge at tage en kyndig person med dig, når du skal prøvekøre den. Det bør undersøges, om bilen har rustskader, om den har mislyde fra motoren eller øvrig mekanik, at kilometerstanden er sammenlignelig med øvrig tilstand, og lignende. En som ved noget om biler, kan også spare dig for mange fremtidige udgifter.

Sørg for at have en forsikring

Alle biler skal have ansvarsforsikring, før de ruller ud på vejen. Når du prøvekører den, er det normalt den nuværende ejers forsikring, som er den gældende. Efter at købet er gennemført, og du skal hente bilen, bør du have oprettet din egen forsikring. Sæt dig også ind i hvilken type forsikring, som din nye brugtvogn bør have. Biler som er under kr. 50.000 i værdi, har normalt ikke behov for en kaskoforsikring.