Tips før du låner – Forbrugslån.net

Artikler

tips forbrukslån

Tips før du låner

Det er ingen tvivl om, at et forbrugslån giver dig en god mulighed for at få kontrol over økonomien. Et sådant lån kan også øge levestandarden i form af for eksempel en ny bil eller en vaskemaskine. Der er alligevel flere ting, du bør være opmærksom på, før du søger.

Renten på lånet

Banker og finansielle institutioner, som tilbyder forbrugslån, tjener penge på renten, som du betaler for at låne pengene. Dette er det første, du bør se på, når du skal sammenligne forbrugslån. Vær også opmærksom på, at mange banker og udlånere opgiver renten som nominel rente. Den nominelle rente bør du bare ignorere, eftersom den ikke tager reelle udgifter på lånet med. Den effektive rente derimod er den faktiske udgift på lånet og tager alle gebyrer med i betragtning.

Se også efter, om lånet er opgivet årligt, når du sammenligner. Hvis renten er opgivet som månedlig, multiplicerer du nemt dette med 12 for at få den årlige rente.

Renten, som du ser annonceret hos en bank, er ikke altid den rente, du får. Din økonomiske situation (din indtægt, andre lån, og arbejdsgiver) er også med til at bestemme, hvilken rente du bliver tilbudt.

Planlæg

Der er mange forskellige lån at vælge imellem, og renten varierer fra 9 % til over 30 %. Det siger sig selv, at du kan spare mange penge, hvis du tager dig tid til at sammenligne lån.

At optage et lån betyder også, at du må planlægge. Hvor meget kan du klare at afbetale per måned? Tænk på dit månedlige budget, og på hvor lang tid, du tror, du har brug for til tilbagebetaling. Betaler du lånet ned over lang tid, vil du skulle betale mere i renter, og lånet bliver dyrere, end hvis du afbetaler over kort tid. Det sidste, du vil ønske, er at blive enig med banken om et langtidslån for så at finde ud af, at du kan afbetale det hurtigere, end du troede.

Lån over Internettet

De fleste folk kan lide at snakke med en person i banken, før der tages en beslutning om at låne penge. Du skal alligevel være klar over, at det at gå til din lokale bank ofte er bedre «business» for dem, end det er for dig. Lån over Internettet kan i de fleste tilfælde give dig bedre vilkår og lavere renter.

Fleksible lån

Mange lån er såkaldte fleksible lån. Sådanne lån har gerne stor fleksibilitet i forhold til, hvor meget du betaler af hver måned med mulighed for overbetaling, når du har mange penge og lidt eller ingen betaling, hvis situationen er dårlig. Du har også mulighed for at udsætte afdrag eller optage endnu større lån. I de fleste tilfælde er sådanne lån rare for de fleste, men vær opmærksom på, at renten også ofte er en del højere.

Vær ærlig

Vær ærlig med, hvorfor du ønsker lånet, hvis banken spørger om dette. Banken kan så muligvis give dig bedre betingelser.

Har du tænkt på at få et kreditkort?

Hvis du kun trænger til at låne et lille beløb over en kort periode (7 uger), er et kreditkort måske et bedre alternativ. De fleste kreditkort i dag giver nemlig en rentefri periode på op til 52 dage (Se Remember) udover, at de er gebyrfrie. Mere om kreditkort og forbrugslån

Flere tips

– Læs altid alle betingelser og vilkår, før du låner, selv om dette kan være en kedelig proces

– Se altid hvad den effektive rente på lånet er

– Se efter om renten er fast eller flydende

– Regn ud, hvad totalprisen på lånet er. Har udlåneren en hjemmeside, vil du ofte se eksempler på, hvad det koster på flere beløb.

– Kan du betale lånet af hurtigt? Tager banken gebyr, hvis du tilbagebetaler alt før aftalt tid