Hvordan fastsætter bankerne renten på forbrugslånet? – Forbrugslån.net

Artikler

rente på lån

Hvordan fastsætter bankerne renten på forbrugslånet?

Hvis du og naboen søger om et forbrugslån i samme bank, så er det ikke nødvendigvis sådan, at I får den samme rente. Dette gælder for så vidt alle typer af lån, og ikke bare forbrugslån. Men hvorfor er det egentlig sådan? Det har sin helt naturlige forklaring, som baserer sig både på bankens risiko og din personlige økonomi. Læs videre for at få en nærmere forklaring på, hvordan bankene fastsætter renten på forbrugslånet.

Meget baseres på dig

Først og fremmest, så fastsætter banken en nominel rente. Dette er en rente, som følger markedet, og er såkaldt flydende. Den inkluderer ikke andre afgifter som gebyrer og lignende, men er slet og ret en fast sats, som banken forholder sig til. Bankerne har også et interval for denne rente, og derfor vil du ofte få anført, at den nominelle rente går fra 7,9 % til 18,6 % – for eksempel. Det betyder, at du havner et sted midt imellem dette interval, men akkurat hvor, det afhænger af din personlige økonomi.

Det er nemlig sådan, at jo bedre økonomi du har, jo bedre rente vil du blive tilbudt af banken. Der snakker vi ikke bare om høj indtægt, men banken vil se på flere punkter. Alligevel er det sådan, at dersom du har råd til det og søger om et lille lån, så vil banken kunne tilbyde dig en bedre rente. Løbetiden vil også være afgørende for, hvordan renten på forbrugslånet fastsættes, samtidig med at det er muligt at forhandle sig til en bedre rente, hvis du snakker med en konsulent eller en udbyder af et forbrugslån.

Kredittjek afslører meget

Men hvordan finder bankerne ud af så meget mere om dig – end indtægten? Jo, når du søger om et lån, så vil der udføres et kredittjek af dig. Alle dine tidligere betalingsdata er blevet registreret hos et kreditbureau, som derefter videresender informationen til banken. Der bliver angivet en kreditscore, som fastsættes på baggrund af din indtægt, forandringer i indtægten de seneste år, din alder og om du har flyttet ofte den seneste tid.

Kreditscoren er med til at påvirke din rente. Jo lavere kreditscore, jo bedre. Enkelte faktorer kan du selv have indflydelse på ved at påvirke kreditscoren – som indtægten og det at have en stabil indtægt – men lav alder kan påvirke den i negativ grad, og her er der ikke så meget at gøre. Ønsker man en god rente der, må man næsten bare vente på, at man skal blive ældre.